De strakke vormgeving van de Fifty’s

Het Fifty’s glas. Sterk. Eenvoudig, gestileerd. Dun, scherp van vorm, elk glas zorgvuldig met de hand vervaardigd.

Sugahara is één van de belangrijkste Japanse producenten van exclusief hand vervaardigd glaswerk met zeer originele vormgeving, dat o.a. verkocht wordt in de museumwinkels van het Museum of Modern Art in New York.

De geschiedenis van deze onderneming, die in 1932 werd gesticht, kenmerkt zich door het onderzoeken van de oneindige mogelijkheden van het glas. De ontwerpen van Sugahara onderscheiden zich door het innovatieve gebruik van tal van glasblaastechnieken, het beproeven van de uiterste mogelijkheden van het materiaal en de voortdurende zoektocht naar nieuwe vormen.

Sugahara ziet zichzelf niet als een atelier waar glaskunst wordt vervaardigd, maar evenmin zijn ze gericht op massaproductie. Er is een evenwicht gevonden tussen de traditionele vaardigheden van het glasblazen en een eigentijds gevoel voor design.

Het glaswerk dat zij vervaardigen moet praktisch en bruikbaar zijn, tegelijkertijd zijn het objecten van schoonheid, vervuld van een fijnzinnige, ingetogen Japanse esthetiek. Altijd moet het een plezier zijn om de objecten te gebruiken in het dagelijkse leven.

De producten worden van het begin tot het einde binnen de onderneming vervaardigd. De glasblazers zijn niet alleen uitvoerende technici, maar ontwikkelen zelf ook de nieuwe ontwerpen. Sugahara’s creatieve kracht is gelegen in een enthousiaste en zeer gemotiveerde staf van jonge vrouwelijke glasblazers, met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. In de dagelijkse productie worden zij geadviseerd door oudere glasblazers met wel 50 jaar ervaring.

Elk jaar worden zo’n 200 nieuwe ontwerpen toegevoegd aan de collectie, die inmiddels meer dan 3000 artikelen telt die ook uit voorraad leverbaar zijn. Men streeft naar kwaliteit en innovatie op het hoogste niveau, om de nieuwe generaties in de 21ste eeuw te fascineren voor het glas.

Sugahara Fifty's tumblers in tan of indigo | Schreuder & Kraan
Sugahara Fifty’s tumblers in tan of indigo
fifty's old glass indigo 90x80H-300ml € 20
fifty's tumbler indigo 85x108H-380ml € 20
fifty's tumbler indigo 78x140H-430ml € 20
fifty's old glass tan 90x80H-300ml € 20
fifty's tumbler tan 78x140H-380ml € 20
fifty's tumbler tan 78x140H-430ml € 20