Een ruime keuze aan sommeliers

Sommeliers zijn leverbaar in hoorn, (zwart punthoorn, blond hoorn, gevlamd hoorn), in been en in tal van houtsoorten: ebbenhout, olijfhout, jeneverhout, amourette of letterhout, heidehout, pistache hout, buxushout, enz. De sommeliers zijn uitgevoerd in mat geborsteld – of glanzend gepolijst staal.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Laguiole messen is nauw verbonden met die van de bewoners van deze streek, het departement van de Aveyron.
Door de slechte economische omstandigheden werden velen gedwongen om hun geboortegrond te verlaten om hun heil ergens anders te gaan zoeken. Tussen 1850 en 1870 vertrokken vele Aveyronnais naar Parijs, waar ze vaak in de kolenhandel, de wijnhandel of in de vele café’s en bistro’s terechtkwamen. Aan het eind van de eeuw 19de eeuw bedroeg hun aantal wel 40,000.
Wellicht op hun verzoek werd er rond 1880 ook een kurkentrekker aan het zakmes toegevoegd. Omdat deze kurkentrekkers op een of andere manier in het zakmes moesten worden geïntegreerd, was er altijd sprake van een compromis tussen de functionaliteit van de kurkentrekker en de handzaamheid van het zakmes.
Het is misschien niet meer dan logisch dat er later een zelfstandig kelnermes ontstond, een mooi en functioneel stuk gereedschap dat was ontworpen voor het openen van een fles wijn.

Een goed stuk gereedschap

Een sommelier van Forge de Lagiole of Laguiole en Aubrac is altijd geheel met de hand gemaakt. Wij voeren altijd een ruime sortering.
Alle onderdelen zijn gegoten, dit in tegenstelling tot goedkopere kelnermessen waarbij stalen onderdelen zijn gebogen. De gebogen onderdelen hebben soms scherpe randen waarbij er bij het openmaken van een fles een glasscherf van de flessenhals kan afspringen. De gegoten onderdelen daarentegen voelen glad en zacht aan.

Forge de Laguiole, sommelier of kelnermes uitgevoerd in hoorn | Schreuder & Kraan
Forge de Laguiole, sommelier of kelnermes uitgevoerd in hoorn | Schreuder & Kraan
Forge de Laguiole, sommelier of kelnermes uitgevoerd in jeneverhout| Schreuder & Kraan
Forge de Laguiole, sommelier of kelnermes uitgevoerd in jeneverhout| Schreuder & Kraan
Laguiole en Aubrac, sommelier of kelnermes van ebbenhout | Schreuder & Kraan
Laguiole en Aubrac, sommelier of kelnermes van ebbenhout | Schreuder & Kraan

Een sommelier van Laguiole en Aubrac heeft een organische, gegolfde vorm, die van de Forge de Laguiole is juist strak van ontwerp.
Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welke sommelier men prefereert, maar voor hun functionaliteit maakt het niet veel uit. Het mes om de capsule van de fles open te snijden heeft tegenwoordig, nu de capsules niet meer van lood zijn, altijd een zaagrandje.

De sommeliers hebben allen levenslange garantie.