Het draaiende Whisky glas

Het unieke Shtox whisky glas kan op tafel draaien. Je neemt gewoon een glas (leeg, of met een drankje), zet het op de tafel, geeft het glas met een lichte beweging van de hand een draaibeweging en… er gebeurt een wonder: het glas roteert op de tafel!

Het glas kan op een glad horizontaal oppervlak in ongeveer 20 seconden rond zijn as draaien. Het zal tijdens het roteren rechtop blijven, het glas zal niet “weglopen”. Geen druppel gaat verloren. Het wordt een soort ritueel, een spel voor grote mensen.

SHTOX roterend whiskyglas

Op het eerste gezicht lijkt het idee dat een vlak glas kan draaien maar moeilijk te bevatten. Ten slotte is een tumbler per definitie een glas met een vlakke bodem.

Maar in feite is het “fenomeen” zo eenvoudig en vanzelfsprekend als de draaiing van een wiel. Het geheim van de rotatie zit ‘m in de unieke, speciaal geslepen gewelfde vorm van de onderzijde van de glas. De bodem van elk glas is met de hand geslepen.

Het Shtox whisky glas wordt in Duitsland geproduceerd door Nachtmann Bleikristallwerke GmbH, sinds 1834 gespecialiseerd in de vervaardiging van hoogwaardig kristal. Het is gemaakt van  24% lood kristal.

Hoe het begon

Evgeny Bushkovsky, de Russische zakenman en bedenker van het Shtox glas, houdt ervan om uit te gaan in bars om daar zijn vrienden te ontmoeten onder het genot van zijn favoriete drank: whisky.
Het viel hem op dat veel mensen tijdens het gesprek, terloops het glas in hun hand proberen te draaien, iets dat met een gewoon glas uiteraard niet mogelijk is. Zo ontstond het idee voor de Shtox glazen. Zijn eerste prototype van het draaiende glas werd zeer goed ontvangen. Het kostte daarna echter nog een hoop tijd en moeite om een octrooi te verkrijgen en om een fabrikant te vinden die het idee zou kunnen vertalen naar een afgewerkt product. De productiekosten van deze glazen waren vrij hoog, want het slijpen van de bodem van elk glas is handwerk. Om de hoge productiekosten te rechtvaardigen besloot Bushkovsky om voor zijn product internationale erkenning te verkrijgen. Met dit doel stuurde hij een Shtox glas naar de Red Dot Design Award.

Het Shtox whisky glas werd door de internationale jury als winnaar van de Red Dot Design Award 2009 uitgeroepen in de categorie Product Design.

De Red Dot Design Award is gericht op iedereen die zich in hun zakelijke activiteiten willen onderscheiden door middel van design. De Red Dot is een internationaal erkend kwaliteitslabel voor excellent design, maar staat voor meer dan alleen een ontwerpwedstrijd.

Red Dot draagt het idee van design internationaal uit, het benadrukt het belang van design voor het bedrijfsleven en de samenleving en als trend instituut maakt ze de laatste ontwikkelingen in design zichtbaar.

Naar de webshop

Hoogte = 96 mm
Bovendiameter D = 89 mm
Onderdiameter D = 83 mm
Inhoud = 320 ml
Gewicht ca. 523 gram
Prijs € 60 / € 65
SHTOX 016
016
SHTOX 015
015
SHTOX 014
014
SHTOX 002
002
SHTOX 003
003
SHTOX 005
005
SHTOX 007
007
SHTOX 011
011
SHTOX 009
009
SHTOX 010
010
SHTOX 012
012
SHTOX 006
S 006