“Flora Danica”

Van alle prachtige serviezen uit de 18e eeuw is het Flora Danica porselein het enige dat nog in productie is. Dit geweldige servies werd gecreëerd in wat de Gouden Eeuw van porselein is gaan heten. Ook in onze tijd wordt het nog steeds beschouwd als een van ’s werelds meest luxueuze serviezen.

Een koninklijk servies
In 1790, 15 jaar nadat het bedrijf in 1775 werd opgericht, begon de Royal Copenhagen porselein fabriek een zeer speciaal servies te produceren. Er wordt gezegd dat de Deense koning Christian VII de opdracht hiertoe verleende. Hij wenste een porseleinen servies dat zo mooi en zeldzaam was dat het een plaats zou krijgen in de grote porseleincollectie van de Russische keizerin Catherine II. De keizerin stierf echter in 1796, nog voordat het grote werk voltooid was. Het servies bleef daarom in het bezit van de Deense koninklijke familie en is vandaag de dag eigendom van H.M. Koningin Margrethe II van Denemarken.

Flora Danica
De naam en de decoratie van het servies zijn ontleend aan het botanische werk Flora Danica.  Dit werd in de periode 1761-1883 in 51 delen uitgegeven. Het legde de volledige Deense flora in groot detail vast met in totaal 3.060 gekleurde koperdrukken. Het werd het levenswerk van één man: Johann Christoph Bayer (1738-1812) om deze prenten nauwgezet op het porselein over te zetten. Gedurende twaalf jaar schilderde hij de meerderheid van de 1802 originele serviesdelen.

Zo werd het porselein met gedetailleerde botanische studies gedecoreerd. Toen, zoals nu, zonder zijns gelijke. Tot op de dag van vandaag worden de decoraties met de hand van de oude koperdrukken afgeschilderd. Net als 200 jaar geleden liggen deze op de tafel van de porseleinschilder.

60 jaar later zag nog een Flora Danica servies het daglicht, een huwelijksgeschenk ter gelegenheid van het huwelijk van de Deense prinses Alexandra met de Prins van Wales, de latere koning Edward VII van Engeland. Dit servies maakt vandaag deel uit van de collectie van de Engelse koningin Elisabeth II in Windsor Castle.

200 jaar vakmanschap en tradities
Hoe heeft Flora Danica – één van de meest kostbare serviezen ter wereld – al meer dan twee eeuwen kunnen overleven? Waarschijnlijk door een combinatie van sublieme kwaliteit met een status als cultureel erfgoed.
Bij de productie van dit servies komt enorm veel vakmanschap kijken.
In onze wereld van massaproductie en overproductie worden de oude kwaliteiten van het ambacht blijkbaar nog steeds, of steeds meer gewaardeerd als belangrijke levenskwaliteiten.

Royal Copenhagen Flora Danica
Plate 14 cm
Ref. nr. 1141615
€ 565
(Free shipping)