Glazen waterkaraf van Italiaans Design

Een bijzondere waterkaraf van Massimo Lunardon uit een serie met diepzeedieren. De octopus gaat kopje onder wanneer de karaf gevuld wordt.

Alles het glaswerk wordt met de hand gemaakt volgens de techniek van het lampblazen. Lunardon gebruikt borosilicaat glas. Dit glas is hittebestendig en heeft een langere levensduur dan de meeste andere glassoorten. (Het meeste laboratoriumglaswerk wordt uit boriumsilicaat vervaardigd). Dit glas is vaatwasmachinebestendig, kan in de magnetron en is schokbestendig.

Massimo Lunardon

Massimo Lunardon, glasblazer en glaskunstenaar, werd geboren in 1964 geboren in Marostica (Vicenza). Na het behalen van zijn diploma Industrial Design aan de Domus Academy in 1991, legde hij zich toe op het glasblazen.

Zijn carrière begon pas echt in 1988, met de opening van zijn eigen werkplaats, na jaren van leertijd bij diverse glasblazerijen. Zijn passie, om de technische mogelijkheden van glas tot het uiterste te voeren, heeft veel intense samenwerkingsverbanden opgeleverd.

De huidige onderneming werd in 1996 gevestigd in een oude zuivelfabriek. Industrieel erfgoed waaraan ze slechts een paar structurele interventies pleegden om de oude sfeer in stand te houden.

Hier konden Massimo en de zijnen zich gezamenlijk technische vaardigheden eigen maken, hun artistieke roeping volgen, en passie en avontuur najagen.

Dagelijks wordt er gewerkt aan het perfectioneren van hun kundigheid en dit vertaalt zich in de evolutie van hun creaties.

De aandacht en het respect voor het vak maakt onderdeel uit van het hele productieproces. Het omvat het traject van het ruwe materiaal tot het streven naar de kleinst mogelijke belasting van het milieu. Alle medewerkers ondergaan een voortdurende interne opleiding.

Samenwerking

Al vanaf het begin is de studio een ontmoetingspunt voor kunstenaars en ontluikend talent. Talrijke architecten, kunstenaars, ontwerpers en designers wisten de weg te vinden naar deze werkplaats, die altijd open staat voor experimenten en samenwerking.

Massimo werkte met vele gevestigde ondernemingen, kunstenaars en designers samen, zoals Artemide, Driade, Flos, Memphis, Bisazza, Luxit, Metalarte, Tag Heuer, Mont Blanc, Yamagiwa en Zani & Zani, waarvoor hij prototypes en objecten in beperkte oplage creëerde.
Hij produceerde ook ontwerpen voor talloze designers, onder meer voor Andrea Anastasio, Ron Arad, Aldo Cibic, Javier Mariscal, Marc Newson, Denis Santachiara, Matteo Thun, Bob Wilson, Michele De Lucchi, Sam Baron, Martino Gamper, Jaime Hayon en Andrea Branzi. Daarnaast exposeert hij zijn werk in musea en galeries wereldwijd.

Zoals Massimo aangeeft, hebben deze ervaringen hem veel geleerd. Het vormde vanaf 1992 ook de aanzet tot deelname aan veel solo- en groepsexposities in galeries en musea. Zo kon hij de resultaten van zijn ontdekkingsreis met anderen delen. Het doorgeven van zijn kennis doet hij ook door middel van workshops en, sinds 1998, door het doceren van lamp-blazen aan de Vetroricerca opleiding in Bolzano.

De creaties van Massimo Lunardon worden uitsluitend geproduceerd in de werkplaats. Deze bevindt zich in San Giorgio di Perlena in de Veneto, zo’n 3 uur ten noordoosten van Florence, Italië.

De waterkaraf "Molly" door Massimo Lunardon bij Schreuder & Kraan in Haarlem
De waterkaraf “Molly” door Massimo Lunardon bij Schreuder & Kraan in Haarlem
De vis Molly, een waterkaraf door Massimo Lunardon 
Ø 11 cm h. 24,5 cm, gesigneerd; € 149,95