Een moderne opvatting over traditionele hand geslepen kristallen wijnglazen

Met deze uitgebreide keus van wel zeventien hippe en moderne kleuren heeft Luxoria de traditionele, hand geslepen kristallen wijnglazen in één keer naar de 21ste eeuw getild.

Wanneer je je realiseert hoeveel deskundigheid en handelingen er voor nodig zijn voordat zo’n glas bij u op tafel staat, dan besef je dat je iets bijzonders in je hand houdt.

Het productieproces

Deze glazen zijn volgens traditionele productiemethodes vervaardigd. Dit Poolse glaswerk komt uit het Reuzengebergte, op de grens van Tsjechië en Polen. Het gebied heeft een eeuwenlange geschiedenis van ambachtelijke productie van kristalglas. Toch is het in het hedendaagse Polen moeilijk om mensen te vinden die dit ambacht nog willen leren.

Luxoria handgeslepen kristallen wijnglazen in 17 kleuren

Wat is loodkristal

Loodkristal is altijd al gewild geweest om de schittering van het materiaal en de diepte van de kleuren.

Kristal moet meer dan 10% aan lood(II)oxide bevatten, loodkristal bevat minstens 24% aan lood. Hoe hoger het loodgehalte, hoe hoger de brekingsindex en des te groter de schittering en des te rijker het kleurenspectrum van het materiaal. Het loodgehalte is ook bepalend voor de zachtheid van het materiaal en daarmee de mogelijkheid om het kristal te slijpen en te bewerken.

De hoofdbestanddelen van de glasmassa zijn een mengeling van siliciumdioxide (het voornaamste bestanddeel van kwartszand) en loodsilicaat. Overige toevoegingen bepalen de kleur en transparantie van het kristal.

Door het te verhitten, smelt het tot een dikke substantie die makkelijk te vormen (blazen) is en door afkoeling hard wordt. Er ontstaat dan geen kristalstructuur (in natuurwetenschappelijke zin is kristalglas geen kristal, omdat de moleculen niet in een regelmatige structuur zijn gerangschikt), maar een amorfe vaste stof.

Nadat het mengsel in de glasoven op een temperatuur van 1400°C is gesmolten, wordt het door de glasblazers met behulp van speciale gereedschap uit de glasoven opgelepeld. Tijdens de bewerking wordt de temperatuur verlaagd tot ca 800°C en krijgt het object zijn uiteindelijke vorm. Hierna wordt het glas onder geconditioneerde omstandigheden gedurende een etmaal gekoeld. Dit proces voorkomt dat het glas kapot springt omdat er wegens te snelle afkoeling nog spanning in het glas zit.

Het slijpen van de kristallen glazen

Nu worden op het glas de lijnen getekend van het patroon van het slijpwerk. Met behulp van diamanten schijven van diverse grootte en dikte wordt het kristal met de hand geslepen en geëgaliseerd. Aan het  einde van dit proces worden de producten chemisch en mechanisch gepolijst.

Vervolgens worden de bewerkte kristallen wijnglazen in speciale drukcabines en onder steriele atmosfeer gekleurd. Na deze bewerking volgt een proces van slijpen en polijsten om alle snits weer open te werken om ze van kleur te ontdoen. Het glas wordt vervolgens nog gepoetst met de kamelenwol, om de schittering van het kristal te optimaliseren. Ieder object ondergaat een nauwkeurige kwaliteitscontrole alvorens het ingepakt en wel de fabriek verlaat.

Handgeslepen en gekleurd kristallen glas 220 ml 
h. 17,5 - b. 8,5cm
Prijs: € 39,50 per stuk
Kleuren:

1 light violet
2 violet
3 sea green
4 sea green light
5 grey blue
6 grey
7 black
8 pink
9 raspberry
10 light olive
11 amber gold
12 royal blue ("petrol")
13 kobalt
14 ruby
15 cerise
16 light blue
17 green olive