Sakura Celadon, een kleed in subtiele zilvergrijze tinten

Dit katoenen tafelkleed werd geïnspireerd door Japanse vormgeving. Het decor bestaat uit bloempatronen. Daarnaast is er en in de lengterichting lopende asymmetrische band. Het geheel is uitgevoerd in subtiele grijsgroene tinten.

Vakmanschap

Voor wat betreft ons tafellinnen beperken wij ons tot Le Jacquard Français. Al 130 jaar is het vakmanschap en de inventiviteit van deze tisseurs van generatie op generatie overgedragen. Zo ontstond er een toonaangevend internationaal merk dat bekend staat om zijn kwaliteit, zijn raffinement en zijn kleuren.

Le Jacquard Français tafelkleed Sakura celadon bij Schreuder & Kraan

Bij het woord ambacht denk je allereerst aan oude vaardigheden. Maar bij de huidige vervaardiging van tafellinnen komt beslist niet minder kennis kijken. Ook al ziet het productieproces er tegenwoordig heel anders uit. Een kijkje in de achtergronden van het fabricageproces laten zien dat je niet zo maar een tafelkleed in handen hebt.

Het productieproces van dit bijzondere tafellinnen

Le Jacquard Français brengt twee nieuwe collecties per jaar uit. De ontwerpen worden – na input van Le Jacquard Français – door het designteam ontworpen. Ze gebruiken hierbij een enorme collectie kleurstalen.

Van elk ontwerp wordt een model gemaakt dat vervolgens wordt vertaald in een weefpatroon. De styling afdeling bepaalt welke kleuren de ketting- en inslagdraden moeten krijgen. Door het gebruik van gekamde katoen is een fijne detaillering van het ontwerp mogelijk. Bij dit proces worden 10 tot 15% van de garens verwijdert. Het maakt de stof zachter en soepeler, en er zullen na het wassen geen pluisjes ontstaan, (het zogenaamde peeling).

Bij een weefgetouw heten de draden die in de lengte van de stof lopen “kettingdraden”. De “inslagdraden” worden boven en onder deze kettingdraden doorgeleid. Door de beslissing de inslag bóven of onder een kettingdraad te leiden en door het gebruik van verschillend gekleurde inslagdraden, ontstaat er een patroon dat aan boven- en onderzijde van de stof zichtbaar is. Bovendien kan er zo ook reliëf in de stof worden opgebouwd.

Le Jacquard Français

De naam van Le Jacquard Français refereert aan de ingenieuze weefmachine die in 1801 door Joseph Marie Jacquard werd ontwikkeld. Jacquard legde het weefpatroon vast op ponskaarten. Zo werden de kettingdraden automatisch op en neer bewogen, waardoor de inslagdraad over- of onder de kettingdraad werden geleid.

Joseph Marie Jacquard zal het zich niet hebben gerealiseerd. Maar het principe van het vastleggen en opnieuw gebruiken van machine-instructies was een mindset zonder welke de ontwikkeling van de computer niet mogelijk zou zijn geweest. Tegenwoordig worden er bij het weven geen ponskaarten meer gebruikt, het is de computer die deze taak heeft overgenomen.

65 weefgetouwen, 24 uur per dag

Le Jacquard Français beschikt over 65 weefgetouwen, die 24 uur per dag draaien. Bij de voorbereiding van het weefproces mogen absoluut geen fouten worden gemaakt. Om een voorbeeld te geven: er moeten 6000 à 7000 parallelle draden worden verzameld, die op klossen worden gewikkeld. Deze klossen moeten over de juiste weerstand beschikken. Dit is van belang opdat ze tijdens het weefproces niet te strak, maar ook niet te los afwikkelen. Dit om zich van een regelmatig weefpatroon te verzekeren.
In een kleed van 175 x 250 cm (onze meest verkochte maat) zit wel 30 kilometer draad.

Le Jacquard Français is uitgegroeid tot een onderneming met een jaaromzet van zo’n 20 miljoen euro, met een internationale clientèle die de stijl en kwaliteit van dit Franse tafellinnen weten te waarderen.

Le Jacquard Français
Sakura Celadon 100% katoenen tafelkleed 175 x 250 cm € 199
Dito servetten 58 x 58 cm à € 16,50