Handgesneden houten krokodil € 75

 

De artikelen in onze winkel zijn afkomstig uit de hele wereld. De goederen die ik bij binnenkomst uit hun dozen haal zijn er door Franse, Duitse, Engelse, Zweedse, Deense, Italiaanse, Portugese, Poolse, Russische, Amerikaanse, Japanse, Thaise, Chinese, Zuid-Afrikaanse (&c.) handen ingestopt.

Wanneer we een beurs bezoeken, probeer ik me altijd voor te stellen hoeveel mensen er door deze goederenstromen met elkaar verbonden zijn.
Neem bijvoorbeeld een grote vakbeurs als Ambiente in Frankfurt. Hier staan meer dan 4700 exposanten uit meer dan 80 landen, (en dat dan twee keer per jaar!). Deze exposanten maken goederen of betrekken deze bij een veelvoud aan fabrikanten. Anderzijds wordt deze beurs door zo’n 140.000 professionele bezoekers uit 143 landen bezocht. Mensen zoals wij, dus. En wanneer u de producten tenslotte in onze winkel aanschaft, vormt dat het sluitstuk van een wereldomvattende keten.

Je zou denken dat globalisering tot gevolg heeft dat alle goederen wereldwijd voor iedereen beschikbaar komen, maar in de praktijk werkt het anders. In de winkelstraten zie je eigenlijk dat zich het tegenovergestelde voordoet.

Bij globalisering draait het vooral om de wet van de grote getallen. Dit begunstigt met name de grote spelers. Kort gezegd komt het er op neer dat men op de goedkoopste markt ter wereld groot inkoopt (waar die zich op dat moment dan ook bevindt), om deze producten vervolgens onder gevestigde merkennamen via uniforme winkels “uit te rollen”. De spreekwoordelijke eenheidsworst. Het aanbod verschraalt dus eerder dan dat het gevarieerder wordt.

Winkels waar u zich kunt laten inspireren en verrassen, waar het winkelen een ervaring is, zullen hoe langer hoe schaarser worden.

Marc Schreuder

Houten handgesneden krokodil
Houten handgesneden krokodil € 75
(zitvlak tot kop 26 cm)