Het lijkt erop alsof de herfst uiteindelijk dan toch gekomen is. Regen, wind, grijze luchten, herkenbaar Hollands weer, passend bij de laatste maanden van het jaar. We gaan weer naar binnen, het leven concentreert zich om huis en haard.

We hebben ook behoefte aan deze huiselijkheid, om tegenwicht te bieden aan een jachtig bestaan. Vertragen, of zelfs stilstaan, om de snelheid van ons dagelijks bestaan de baas te blijven. Want vrijwel iedereen ervaart de toenemende druk van onze prestatiemaatschappij.

Onze grote haast is in de negentiende eeuw begonnen, maar nu ligt dit tempo nog velen malen hoger. Technologische innovaties volgen elkaar met grote snelheid op, terwijl maatschappelijke structuren en waarden onder druk komen te staan. De tijd lijkt te versnellen en het put ons uit…

Terwijl we vroeger harder gingen werken om vooruit te komen, om een betere toekomst voor onze kinderen te creëren, moeten we nu harder werken om niet uit het systeem te worden gegooid. De mens als machine en wanneer je te hard aan de sleutel van het opwindmechanisme draait, dan gaat er wel eens iets stuk.

We hebben tegenwoordig ook veel meer keuzes te maken. We moeten ook meer. We moeten excelleren, we moeten mensen zien, we moeten boeken lezen en we moeten ontspannen. Gek genoeg kiezen we daar zélf voor: we willen – door sneller te gaan – steeds meer levensmogelijkheden realiseren. Maar omdat ook het aantal levensmogelijkheden exponentieel toeneemt, jagen we een illusie na.

Wat maakt ons nou werkelijk gelukkig? Dat blijken vaak die heel gewone momenten te zijn waarin je wordt geraakt door iets wat je ziet of meemaakt.
Misschien hoeven we ons leven wel helemaal niet zo te sturen. Misschien moeten we het leven veel meer nemen zoals het komt, ons durven over te geven aan al het wonderlijks dat zich presenteert. Onderwijl genietend van de reis. De kunst van het genieten.

“Met het oog op de kerst”

Eén van die kleine genietingen is wellicht de negende editie van ons inmiddels traditionele kerstweekend “Met het oog op de kerst” waarbij we de mooiste kerstcollectie van Haarlem en omstreken presenteren.

Schreuder & Kraan kerstcollectie: shoppend rendier

Bij Schreuder & Kraan kunt u toegeven aan uw sluimerende kerstverslaving. Een gelegenheid om u zonder schuldgevoel over te geven aan sentiment en vertedering. Wij, als professionals, zorgen voor een veilige omgeving en zullen u waar nodig begeleiden. Ter geruststelling: de aandoening is weliswaar chronisch, maar het is niet een verslaving die uw leven zal ontwrichten.