De Mug, limited edition

De Mug, zakmes met een lemmet van 11 cm, in roestvrij staal, uitgevoerd in XVIde -eeuws eikenhout met vol heft (plein manche), genummerd.
Totale lengte geopend 21,5 cm, gesloten 11,6 cm. Het gewicht van dit mes is 66 gram.

De winkel van Schreuder & Kraan in de Haarlemse Gierstraat bestond in oktober 2015 tien jaar. Om deze mijlpaal te markeren besloten we om een uniek en bijzonder mes uit te geven voor de stad Haarlem: de Mug. Er is geen stad in Nederland die zijn eigen mes heeft.

De Mug, het mes van de stad Haarlem

De Mug heeft de vorm van de rechte Laguiole gekregen, het model dat nog voor 1860 in zwang was en dezelfde robuuste uitstraling heeft als zijn eeuwenoude voorgangers. Het lemmet is spits en vlijmscherp.

Alle messen zijn geheel met de hand vervaardigd. Op de veer van het mes staat de wapenspreuk van Haarlem: VICIT VIM VIRTUS (“De dapperheid heeft het geweld altijd overwonnen”) en op het lemmet het wapen van de stad Haarlem. Op het heft is het Griekse kruis uit het wapenschild met metalen pennetjes in het hout van het mes ingeslagen. En natuurlijk natuurlijk heeft het mes in plaats van de bekende bij een heuse Haarlemse Mug!

 

Bernt Schneiders neemt de eerste Mug in ontvangst

De burgemeester van Haarlem, de heer Bernt Schneiders, nam het eerste mes in 2015 in ontvangst.

Zestiende-eeuws eikenhout

De Mug, werd uitgegeven in een bijzondere gelimiteerde editie uitgevoerd in authentiek zestiende-eeuws eikenhout.

 

De Mug, het mes van de stad Haarlem

De Mug, het mes van de stad Haarlem

Al vanaf het begin verkoopt Schreuder & Kraan de beroemde Franse Laguiole messen. Dit komt voor uit een persoonlijke liefde voor messen: een goed mes is als een goed stuk gereedschap. Maar het is meer. Een mes is ook een persoonlijk voorwerp, een trouwe metgezel die je bij je draagt en waar je, wanneer nodig, op kunt terugvallen. Daarnaast heeft een mes door zijn scherpte ook iets gevaarlijks. Het moet met ontzag worden gehanteerd.

Inspiratie

De Mug werd geïnspireerd door de zeldzame messen die we nu nog uit de middeleeuwen en 16de eeuw over hebben. We kunnen ze in musea  bekijken. Dit zijn vaak robuuste, maar soms ook heel elegante gebruiksmessen. Sommigen zijn ze zelfs versierd met wapenschilden.

Het wapen van Haarlem

Met de Mug hebben we geprobeerd om de herinnering aan die oude messen weer op te roepen. Wij prijzen ons gelukkig dat vrienden ons zestiende- eeuws eikenhout ter beschikking stelden. Daardoor konden we een uniek en heel bijzonder mes maken met het authentieke patina van eeuwenoud eiken. Bovendien herinnert het aan de Haarlemmerhout, het oerbos dat zo met de stad verbonden is en ook al eeuwen in het wapenschild van Haarlem worden gesymboliseerd door het beeld van kale bomen.

De Mug zakmes van de stad Haarlem in limited edition