Ze resoneren al zo lang in onze herinneringen. De wreedheid van de wolf wanneer hij geconfronteerd wordt met de onschuld van het lam, de sluwe vos die de kraai bedriegt met vleierij, de aap en de kat die verenigd lijken in hun wandaden en toch echte valse vrienden blijken te zijn …

De Fabels (Les Fables) zijn het werk van de Franse schrijver en dichter Jean de La Fontaine. Ze werden van 1668 tot 1694 onder de algemene titel Fables in verschillende delen uitgegeven en worden beschouwd als klassiekers uit de Franse literatuur. Het betreft een verzameling van 243 in dichtvorm geschreven fabels, waarin dieren met menselijke eigenschappen de hoofdrol spelen en waarbij op humoristische en ironische wijze een moraal wordt overgebracht.

Jean de La Fontaine verzamelde de fabels uit een breed scala aan zowel westerse als oosterse bronnen.

Deze nieuwe portrettengalerij van Ibride is geïnspireerd op het hof van het kasteel van Versailles, waar – in de schaduw van de koning – een elegant en verfijnd gezelschap leeft, personages met onbeperkte ambities…

Een nieuwe verzameling van portretten/dienbladen van figuren die ons door hun menselijkheid onze eigen paradoxen onthullen.

le Renard

le Renard / de vos door Ibride

De truc van de vos is legendarisch, maar deze populaire fabel bestaat uit twee delen: in het eerste deel trapt de ooievaar in de val van de sluwe vos, maar in de tweede deel trapt de vos in zijn eigen val, dit keer gezet door een ooievaar die slimmer bleek dan gedacht.

Met de keuze van dit bekende verhaal kunnen twee personages met een heel verschillende morfologie met elkaar communiceren. Maar wel met dezelfde ondeugende oogjes, alsof wij medeplichtig zijn…

Materiaal: hogedruklaminaat 
H.45 x L.34 cm  
Goed water- en hittebestendig 
Vaatwasmachine bestendig  
€ 119

Madame la Cigogne

Madame la Cigogne door Ibride
Materiaal: hogedruklaminaat
H.45 x L.34 cm 
Goed water- en hittebestendig
Vaatwasmachine bestendig 
€ 108

De wolf

De wolf, personage uit de Fabels van Lafontaine, door Ibride - bij Schreuder & Kraan, Haarlem
De wolf
Materiaal: hogedruklaminaat
H.66 x L.49 cm 
Goed water- en hittebestendig
Vaatwasmachine bestendig 
€ 138

Een wolf komt naar een lam en beschuldigt het, als rechtvaardiging voor het nemen van zijn leven, van verschillende misdrijven, die allen door het lam ontkracht worden.
De wolf verliest zijn geduld en zegt dat de overtredingen door iemand anders in de familie moeten zijn gepleegd en dat hij niet van plan is zijn maaltijd nog verder uit te stellen door verder te informeren.
De moraal is dat de tiran altijd een excuus kan vinden voor zijn tirannie en dat de onrechtvaardigen niet zullen luisteren naar de redenering van de onschuldigen.

Het lam

Het lam, personage uit de Fabels van Lafontaine, door Ibride - bij Schreuder & Kraan, Haarlem
Het lam
Materiaal: hogedruklaminaat
H.62 x L.41 cm 
Goed water- en hittebestendig
Vaatwasmachine bestendig 
€ 119
Het lam, personage uit de Fabels van Lafontaine (detail), door Ibride - bij Schreuder & Kraan, Haarlem